Vilket te ska man använda till kombucha?

Gratis hemleverans till hela Sverige

Vilket te ska man använda till kombucha?

För er som inte vill läsa hela blogginlägget så är det korta svaret att vi rekommenderar ett svart eller grönt te. Det ska helst vara ett icke-smaksatt te och ett ekologiskt sådant är också ett stort plus! Ta även reda på vilket te din Scoby är gjord på, det kan vara en bra idé att fortsätta med samma te om man vill försäkra sig om att bryggningen kommer bli bra. Är man en mer erfaren bryggare går det dessutom bra att prova sig på olika typer av teer eller till och med blanda grönt och svart te. 
 
Låt oss nu gå in lite djupare på ämnet!  
 
Som ni alla vet finns det massvis med olika tesorter, utbudet är så stort att det är lätt att få beslutsångest. Tro det eller ej, men alla typer av “riktiga” teer härstammar från samma växt, den heter Camellia Sinensis. Tycker ni att det är ett konstigt namn så får ni skylla på den kände svensken Carl Von Linné. Denna teväxt (även kallad teplanta) härstammar från södra Kina. Deras lokala namn för växten är chá (är du ett geni så kanske du drar kopplingen till kombucha?). Än idag produceras de mesta av världens teproduktion i Asien, då det finns rätt förutsättningar för odling och skörd. 
 
Vad för olika typer av te finns det?
 
Förvånande nog klassas faktiskt inte örtte och rooiboste (rött te) som te! Samma sak gäller sydamerikanska mate. Då de inte kommer från teväxten med det konstiga namnet så är de tekniskt sett inte teer.  
 
De “riktiga” teerna är istället följande: 

  • Svart te (mycket smak, mycket koffein, bryggs i höga temperaturer) 
  • Grönt te (mild smak, anses nyttigt, bryggs i medelhöga temperaturer) 
  • Vitt te (nästintill inget koffein, har generellt relativt lite smak) 
  • Oolong te (upplevs som en blandning mellan svart och grönt te) 
  • Pu-erh te (populärt i Kina men mest känt som bantningste i väst) 
  • Lila te (ganska ny tesort, färgen kommer ifrån ämnet antocyanin) 
  • Matcha te (pulveriserat grönt te, extremt mycket koffein) 

 
Vissa hävdar även att gult te hör in på denna lista, men eftersom åsikterna om vad definitionen av gult te är går isär så har vi valt att inte ha med det här. 
 
Varför har vi valt att fermentera Quna Kombucha med grönt te?  
Vi vill att vår kombucha ska passa en bred målgrupp (alla borde dricka Quna!). Grönt te är generellt sett mildare i smaken och vi tycker att det är enklare att komponera goda smakkombinationer om tesmaken inte är alltför framträdande. Vi har även experimenterat med olika teer men har landat i att grönt är det som passar vår produkt bäst. Dessutom är det underbart att grönt te är väldigt nyttigt också, men det kan vi ta i ett annat blogginlägg! Ytterligare en faktor som har mindre betydelse för vårt val av te är att den ljusare färgen på grönt te passar utmärkt till vår design av flaska och etikett. Har du orkat läsa så här långt kan vi vara snälla och avslöja en av våra hemligheter bakom den goda smaken i vår kombucha. Vi använder ett ekologiskt storbladigt Sencha te (ej smaksatt). För er som vill brygga med ett grönt te kan vi varmt rekommendera detta!  
 
Det är inte bara vilken typ av te som spelar roll, utan även temperaturen, koncentrationen, och även hur länge teet ligger i vattnet. Om det är ett te med en mild smak (till exempel vitt eller grönt te) kan det rekommenderas att låta teet ligga i länge då det blir en mer fyllig smak då. Vi låter vårt gröna te ligga i tills vattnet svalnar (vi vet ingen annan som gör på detta sätt men det funkar för oss i alla fall!). Detta är dock inte att rekommendera när det gäller svart te för då kan det tillkomma en lite sträv och bitter smak. Tänk även på att örte, rooibos te, och svart te kräver temperaturer på närmare 100 grader. Medan de flesta andra typer av te är lagom att brygga med en temperatur runt 80 grader. Tänk även på att använder man vitt te behövs det nästan dubbelt så stor mängd te jämfört med andra teer! Oavsett tesort rekommenderar vi såklart löste som man lägger i en egen tepåse i polyester, men vid små volymer kan det även gå bra att använda vanliga engångs-tepåsar. 
 
Är du fortfarande osäker på vilket te du ska välja? 
En strategi som brukar funka bra i kombuchavärlden är att testa sig fram! Det är klart att det är viktigt att läsa på innan man gör nåt, men ibland är det helt enkelt bara att prova innan man kan dra nån slutsats. På tal om detta, vi provade ett tag ett rött te till vår röda kombucha med smaken hallon/blåbär för vi ville framhäva en knallröd färg. Smaken blev faktiskt god och drycken såg väldigt tilltalande ut. Det visade sig dock efter inte så lång tid att den efterjäste ordentligt efter andra jäsningen. Även när den stod i kylen så bildades det extrema mängder kolsyra. Vi kallade den för sprutkombucha (gissa varför?). Det var ett kul experiment men lärdomen från vår sida är att vi nog ska undvika rött te i fortsättningen.  
 
Varför ska man undvika smaksatt te?
 
Först och främst behöver kombuchakulturen näringsämnena från det bryggda teet och socker för att kunna fermenteras (bortsett från rätt temperatur och syre osv.). Väljer man ett te som inte kategoriseras som tidigare nämnda “riktiga” teer så riskerar man att inte få alla de näringsämnen som kombuchakulturen frodas i. Många smaksatta teer är mixar av olika ingredienser och olika tesorter, detta är därav inte optimalt för fermenteringen. Utöver detta resonemang så kan det även finnas ämnen i vissa tesorter som kan vara skadligt för kombuchakulturen. Till exempel innehåller chai en kryddmix som i sin tur innehåller små mängder oljor som anses dåliga för fermenteringsprocessen. När vi tillverkar vår julkombucha med chaismak låter vi först vårt vanliga gröna te jäsa extra länge, sen blandar vi det med ofermenterat chaite när flaskorna kapsyleras. På detta sätt påverkar inte chai vår kombuchakultur negativt eftersom fermenteringenprocessen redan är gjord och chaiteet kommer aldrig i kontakt med vår Scoby. Vi nämnde tidigare att vi rekommenderar ekologiska teer och det är helt enkelt för att de är renare och innehåller mindre skadliga ämnen! 
 
Hur summerar vi det här då?
 
Är det din första kombuchabryggning så välj gärna ett grönt eller svart te. Topprekommendationerna är grönt Sencha te och svart English Breakfast te. Dessa är “rena” teer utan onödiga smaksatser som kan vara dåliga för fermenteringen. Gillar du en dominant tesmak så kör på svart te, föredrar du att den mesta smaken kommer från den övriga smaksättningen så kör ett grönt te. När du har blivit en mästare på grönt och svart te så är det fritt fram att experimentera med andra sorter om du så vill! Tänk även på att temperaturen, bryggningstiden och mängden te också spelar stor roll för smaken. Ett sista tips är att inte byta mellan olika teer för ofta. Det kan ofta ta en, eller några bryggningar, innan din Scoby och kombuchakultur anpassar sig till ett byte av te. Hittar man nåt som funkar så kan det bästa ibland vara att bara köra på det! 
 
Hoppas att du har fått ut nåt värdefullt av denna läsning. Vi uppskattar så klart att du tagit dig tid att kika in vår hemsida och lära dig mer om kombucha. Kontakta oss så kan vi hjälpa dig att bestämma vilket te som hade passat bra för din hemmabryggning. Du kan även få en Scoby och startvätska av oss om du vill börja brygga din egen kombucha. 

 

Referenser:  

 
 
//Jacob Tengelin (VD) 

1 kommentar

  • Hej!
    Jag undrar om ni skulle kunna tänka er att börja sälja skobys?
    Det är inte alltid lätt att hitta/börja ens egen kombucha utan. 🤩
    Mvh
    Julie

    Julie Larsson

Lämna en kommentar