Nytt år nya möjligheter

Fri frakt till hela Sverige

Nytt år nya möjligheter

Du kanske tidigare har hört det engelska uttrycket new year new me eller nytt år nya tag? Det är många som påbörjar en mängd olika nyårslöften och vill börja med nya vanor i samband med det nya året. Det är troligen därför som alla gym är som mest fulla i januari. Vad ska man då göras för att lyckas med sina nyårslöften då? 
 
Det nya året är här, och för många innebär det en nystart och en chans att införa hälsosammare vanor i vardagen. Men vart ska man börja och hur håller man motivationen uppe? Kanske har du redan ett eller flera nyårslöften?  Vi på Quna brinner för välmående och vi vill kunna hjälpa andra att leva sitt bästa liv. Oavsett om det gäller nyårslöften eller inte så är det aldrig för sent att implementera nya hälsosamma vanor i sin vardag. Det kan antingen handla om vanor som man vill sluta med, till exempel rökning, eller vanor som man vill börja med, till exempel träning. 

Vad ska du ha för mål då? Det är upp till var och en att bestämma själv. Man får börja med att analysera sig själv och sina vanor. Vilken ovana hade du velat ta bort från ditt liv? Vilken hälsosam vana hade du velat implementera i ditt liv? Varför? Vet man varför man vill fullfölj sina uppsatta mål är det större chans att man lyckas! 

Här kommer en kort guide till att införa hälsosammare vanor i det nya året: 

Sätt realistiska mål: 
Det kan vara lockande att sätta höga mål, men det är viktigt att vara realistisk och inte försöka ändra för mycket på en gång. Välj ett par mål som du tror du kan uppnå och fokusera på dem. Om du till exempel vill börja träna mer kan du sätta som mål att träna tre gånger i veckan i stället för att försöka träna varje dag. På så sätt kommer du att ha en bättre chans att hålla motivationen uppe och uppnå dina mål. Glöm inte heller att dokumentera din utveckling. Detta kan både ge motivation och påminner dig dessutom att fullfölja dina mål.  
 
Var specifik:  
Det kan också vara lättare att hålla motivationen uppe om du är specifik med dina mål. Istället för att sätta som mål att “äta mindre godis”, kan man ha som mål att bara äta godis på lördagar. Samma saker gäller att inte ha som mål att “äta mer frukt”, det är mer konkret att ändra målet till att äta minst en frukt om dagen. På detta sätt kan man tydligare följa upp och se om man har nått sina mål eller inte. 
 
Hitta en stöttande gemenskap:  
Att införa nya vanor kan vara svårt och det kan vara lätt att falla tillbaka till gamla vanor. Därför kan det vara bra att hitta en gemenskap av människor som har samma mål som du. Du kan till exempel gå med i en hälso- eller träningsgrupp på sociala medier, ansluta dig till en löparklubb eller hitta en vän att träna med. Att ha någon att prata med och få stöd från kan göra det lättare att hålla motivationen uppe och uppnå dina mål. Var inte rädd att inkludera oss i din nya vana. Skriv en kommentar till oss på detta inlägg eller skicka ett meddelande till oss på våra sociala medier. 
 
Ha tålamod:  
Att införa nya vanor tar tid och det är viktigt att vara tålmodig. Det är normalt att det tar ett par veckor innan en ny vana blir automatisk. Man kan möta hinder på vägen, men blir man till exempel sjuk och inte kan fullfölja sina hälsosamma vanor under en tid så ge inte upp! Ingen människa är perfekt och man behöver inte alltid vara så hård mot sig själv. Misslyckas man att följa sin nya vana en enstaka dag så är det inte hela världen.  
 

Vad ska du ha för mål då? Det är upp till var och en att bestämma själv. Man får börja med att analysera sig själv och sina vanor. Vilken ovana hade du velat ta bort från ditt liv? Vilken hälsosam vana hade du velat implementera i ditt liv? Varför? Vet man varför man vill fullfölj sina uppsatta mål så är det större chans att man lyckas! 

Gör en analys över den hälsosamma vanan som du vill införa. 
Den kan se ut som följande: 
Varför vill jag dricka en kombucha om dagen? 
 
Kombucha är rik på en mängd näringsämnen, inklusive B-vitaminer, aminosyror och enzymer. Dessa näringsämnen kan hjälpa till att öka energiprocesserna i kroppen och främja hälsosamma hud, hår och naglar. Dessutom innehåller kombucha probiotika som kan hjälpa till att balansera tarmfloran och stärka immunförsvaret. Dessa bakterier kan också bidra till att lindra symtom som irritabel tarm och andra magproblem. Dricker jag kombucha kommer jag nog även att minska på andra ohälsammma dryckesalternativ såsom sötad läsk och alkohol. Dessutom tycker jag kombucha är jättegott och det är absolut inte jobbigt för mig att införa denna vana. Sammanfattningsvis tror jag att kombucha kan hjälpa mig leva ett hälsosammare liv.
 
Nu när jag vet varför min nya vana är viktig för mig så kommer det vara jättelätt att fullfölja mitt mål att dricka en kombucha om dagen.

Hoppas ni lärde er nåt från denna text. Vi önskar er alla ett underbart 2023!
 

Lämna en kommentar