Håll dig frisk i vabruari

Fri frakt till hela Sverige

Håll dig frisk i vabruari

Det finns en orsak varför februari brukar kallas för vabruari. VAB är en förkortning av Vård Av Barn, alltså när en förälder måste vara hemma från jobbet för att ta hand om sitt barn. Spridningen av olika smittor brukar vara på en hög nivå under den här delen av året. Nu har vi flera olika sjukdomar som tyvärr sprids i samhället, allt ifrån influensa, till vanliga förkylningar, och såklart Covid-19. Vad kan man då göra för att hålla sig frisk? 

 
Februari är en av de mörkaste månaderna på året i Sverige, men det betyder inte att vi måste ge upp vår hälsa. Många längtar till sommaren och vi alla känner säkert en hel del som är hemma och är sjuka. En av anledningarna till varför så många är sjuka är just för att vi spenderar mycket tid inomhus där det är enklare att smitta varandra. Men bara för att alla andra blir sjuka betyder inte att du också måste bli det. Det finns trots allt flera sätt att både boosta sitt immunförsvar och att undvika att bli sjuk. 

Här är några enkla tips för att hålla dig frisk och välmående under den här månaden:  

Ät en balanserad kost:  
En hälsosam kost är viktigt för att hålla dig frisk och stärka ditt immunförsvar. Öka intaget av frukt och grönsaker och undvik onödigt socker och ultraprocessad mat. Variera din kost med mer frukt och grönsaker som är rika på näringsämnen och vitaminer. Dessa hjälper till att stärka immunförsvaret och skydda kroppen mot sjukdomar. Försök att inkludera en mängd olika färger i din kost för att få en bra spridning av näringsämnen. 

Få tillräckligt med sömn:  
Sömn är en avgörande faktor för vår hälsa och välbefinnande. Människors sömnbehov varierar väldigt mycket från individ till individ. En generell rekommendation är att försöka att få minst 7-8 timmars sömn per natt för att hålla dig frisk och pigg, och få den återhämtning din kropp behöver. Skapa en lugn och avslappnande sömnmiljö genom att hålla sovrummet svalt och mörkt och ha inte din telefon nära sängen. 

Rör på dig:  
Trots den kalla vädret är det viktigt att röra på sig och hålla kroppen aktiv. Regelbunden motion hjälper till att öka blodcirkulationen, stärka immunförsvaret och förbättra humöret. Försök att röra på dig minst 30 minuter per dag, till exempel genom en promenad, hemmaträning, dans, gym, eller yoga.  

Drick tillräckligt: 
Då menar vi tyvärr inte alkohol, utan annan typ av dryck. Det är lätt att glömma bort att dricka tillräckligt med vatten under vintermånaderna, men det är viktigt för att hålla kroppen hydrerad och frisk. Vatten hjälper också till att reglera kroppstemperaturen och hålla huden mjuk och smidig. Försök att dricka minst 8-10 glas vatten per dag. Kombucha är såklart också bra att dricka, Quna Kombucha innehåller många näringsämnen och hjälper till att stärka immunförsvaret och hålla din tarmflora i balans. 

Jobba hemifrån: 
Att jobba hemifrån är inte nånting som alla har möjlighet att göra, och det passar inte alla typer av människor heller. Men upplever du att många är sjuka på jobbet så fråga din chef om du har möjlighet att jobba hemifrån i några dagar för att undvika att bli smittad och sjuk.  

Hygien: 
Covid-19 har lärt oss mycket om hygien. Se till att regelbundet tvätta händerna med varmt vatten och tvål eller ta handsprit. Följ även statens rekommendationer gällande smittspridning. Och framförallt, träffa inte folk som är sjuka och träffa inte andra om du är sjuk.  

Undvik stress: 
Stress har negativ påverkan på både vårt fysiska och psykiska välbefinnande, så det är viktigt att hitta sätt att hantera stress på ett hälsosamt sätt. Du kan prova att meditera, göra avslappningsövningar eller kanske ta ett varmt bad? Se till att inte planera in för mycket under dagarna och sätt undan lite avslappningstid.  

Följ dessa enkla tips för att hålla dig frisk i februari och njut av en hälsosam vinter! 

Lämna en kommentar