Den oväntade Historien om Quna Kombucha

Fri frakt till hela Sverige

Historien om Quna Kombucha

Detta är en smått oväntad berättelse. Visste du att bolaget från början hette Hakuna Mat AB? För att förstå bakgrunden kring händelseförloppet får vi gå tillbaka till 2015.  
 
Göteborgsparet Elin & Oskar, samt Oskars syster Ellen, var entreprenöriellt sinnade och var sugna på att starta ett innovativt och hållbart företag. De brainstormade och kom fram till att köttkonsumtionen i samhället var alldeles för hög och att det måste finnas nåt sätt att skapa ett grönt företag som fokuserar på att lösa detta problem. Sagt och gjort, projektet påbörjades och företaget grundades. I uppstartsfasen hade de en kontroversiell affärsplan som fick mycket uppmärksamhet i media. Idén var både brilliant och polariserande.  
 
Nu är ni säkert nyfikna på att veta vad Hakuna Mat egentligen var för företag? Kort och gott är svaret insektsfärs. Trots att det kan låta motbjudande så är det vanligt att i flera delar av världen inkludera insekter i sina kostvanor. Idén var helt enkelt att mala ner olika typer av insekter för att tillverka ett klimatsmart substitut till kött. Även Sveriges innovationmyndighet Vinnova tyckte att idén var bra och gav därför ett generöst bidrag för utveckling av klimatsmart protein.  
 
Tyvärr dröjde det inte länge innan bolaget stötte på signifikanta motgångar. Det var ingen lätt uppgift för Hakuna Mat att få Sverige att börja laga mat på insekter. Svenska myndigheter förhöll sig negativa till insekter som mat då det inte klassificerades som vanligt livsmedel. Detta gjorde det krångligt att importera och sälja dessa insektsfärsar. Hakuna Mat, som i grunden hade en unik idé och även en potentiell målgrupp, tvingades tänka om. Om du drar kopplingen av namnet till Hakuna Matata så kan det nog ligga nåt i det eftersom de i Disneyfilmerna gladeligen åt insekter som en delikatess.  
 
Med liknande inriktning som tidigare (föreutom insekter då), alltså kost och hälsa, så kunde Hakuna Mat leva vidare. Året är nu 2018 och varumärket Quna Kombucha föds. För er som är Quna-älskare så kanske ni tidigare har noterat att det står “ESTD 2018” på flaskorna, vilket står för Established, som är ett annat ord för grundat. Visionen var att göra handtillverkad kombucha som både är god och nyttig! Den visionen står vi fast vid idag över 4 år senare trots att vissa ändringar har gjorts i receptet.  
 
De första åren av kombuchabryggning gick relativt bra för entreprenörstrion. Drycken var uppskattat och de fick en del nya kunder, så som lokala restauranger och caféer. Hur som helst var det svårt att skala upp och företaget var mest en hobbyverksamhet. Det blev inte lättare för bryggningsindustrin när Covid-19 kom och stängde ner halva samhället. Efter många motgångar på kort tid bestämmer sig de tidigare ägarna för att sälja bolaget och flytta till Stockholm för att starta ett företag i en annan bransch där istället. Men detta är långt ifrån slutet av Quna Kombucha.. 
 
Låt oss introducera de galna kompisarna Jacob och Marcus. De är 26 år gamla och bor i Göteborg. Jacob har precis tagit examen som Civilekonom och Marcus har nyligen hoppat av läkarprogrammet för att starta en lokal grönsaksodling. Av en händelse känner Marcus en av de tidigare ägarna av Hakuna Mat. Marcus övertalar Jacob att de genast ska köpa företaget och efter att ha provat drycken och analyserat marknaden så övertar de Hakuna Mat i slutet av 2020. Jacob ställer ultimatumet att de ska köra allt eller inget på detta. Marcus går med på att satsa allt på företaget, och resan drar igång. 
 
Lyckan var enorm! Jacob och Marcus har alltid sett sig själva som entreprenörer och nu äntligen ska de få driva en verksamhet på egen hand. Som yin och yang (varandras motsatser) påbörjar Jacob och Marcus en resa av fram- och motgångar som började med att hela Jacobs lilla lägenhet blev proppfylld med kombuchautrustning. Pressen var dock stor, kombucha är en komplicerad produkt som kräver både kunskap och erfarenhet för att bli bra. Duon tvingades bli kombuchaexperter från en dag till en annan. De förbättrade recepten, gjorda massa experiment, läste på, och jobbade stenhårt för att få företaget att lyckas. Till slut blev produkten tillräckligt bra för att kunna säljas till lokala företag! Sen dröjde det inte länge innan även Michelinrestauranger fick upp intresset för Quna. 
 
Sommaren 2021 flyttade vi in i vår nuvarande lokal på nästan 250 kvadratmeter i Mölnlycke företagspark, strax utanför Göteborg. Vi gjorde små renoveringar för att kunna anpassa lokalen till att bli ett livsmedelgodkänt bryggeri. Teamet växte fort och vi är evigt tacksamma till att ha såna fantastiska medarbetare, utan er hade vi verkligen aldrig varit där vi är idag. Det blev nästan som ett familjeföretag då både Marcus lillebror och pappa fortfarande jobbar kvar som säljare. Fram tills denna dag så har alla pengar återinvesterats i företaget och ägarna är så hängivna till uppskalning av verksamheten att de fortfarande inte tar ut nån lön. 
 
I dagsläget producerar Quna ungefär 100–300 l handtillverkad kombucha per dag och får hela tiden fler och fler kunder eftersom efterfrågan på god kombucha kraftigt stiger i samhället. Vi kommer fortsätta att förbättra vår produkt och släppa nya smaker. Vår målsättning är att kombucha ska bli mer mainstream och att fler svenskar får upp ögonen för denna supergoda hälsodryck som är fylld av vitaminer, antioxidanter, organiska syror, och probiotika! 
 
Då ska vi se om vi snart lyckas knyta ihop säcken till denna spretiga berättelse. Vi tänkte att det kan vara intressant för våra kunder att känna till vår historia. Dessutom tycker vi det är extra kul att Hakuna Mat inte lades ner på grund av några motgångar, istället valde de att satsa på en annan idé -som till stor del lyckades! Vi kände även att det var viktigt att berätta denna historia eftersom många kunder till en början var förvirrade av namnet Hakuna Mat AB. Sedan ett halvår tillbaka har vi nu bytt namn till Quna AB, så att vi inte förvirrar ännu fler människor! Vi får se om det kanske kommer nån uppdatering om historian om Quna Kombucha om ett år.. Vem vet som kommer att hända till dess?   
 
 
Följ oss gärna på sociala medier också (Facebook, Instagram, TikTok, & Youtube): 
@qunakombucha 
 

Läs en gammal artikel om Hakuna Mat:  
https://www.nyteknik.se/innovation/svenska-satsningen-fars-pa-maskar-och-syrsor-6544284) 
 
Mer om vår historia finns att se på Youtube:  
Quna Kombucha- Följ med en dag i bryggeriet 


Alla kommentarer är uppskattade! 

//Jacob Tengelin (VD)

Lämna en kommentar