Quna

Fri frakt till hela Sverige

Frågor och Svar
Måste Quna Kombucha förvaras kylt?

Ja!


Vi rekommenderar starkt att du hela tiden förvarar kombuchan i kylskåpstemperatur. Vårt generella förvaringsråd är mellan 1-10 grader.


En anledning är såklart att det är godast att dricka drycken väl kyld. Men en ännu viktigare anledning till kylförvaring är att kombuchan fortsätter att jäsa vid förvaring i rumstemperatur. Då blir det för mycket kolsyra och det kan skumma över när man öppnar kapsylen. Drycken blir inte dålig och den går givetvis fortfarande att dricka, men det är tråkigt om det blir för mycket kolsyra.

Kan vem som helst dricka kombucha?

Det korta svaret är ja!


Men ha i åtanke att kombucha innehåller levande bakterier. Så om man t.ex. har IBS (en vanlig magsjukdom), så bör man vara lite försiktig i början för att se hur kroppen reagerar. Men Kombucha är iallafall absolut inte farligt för kroppen, snarare tvärtom.


Livsmedelsverket har inga riktlinjer gällande kombucha. Men ha i åtanke att i vissa länder så är rekommendationen att kombucha inte bör drickas av gravida kvinnor. Är du osäker på om du kan dricka kombucha så kan du prata med din läkare.

Är Quna verkligen "äkta" kombucha?

Kombucha som dryck är inte varumärkesskyddad. Vem som helst kan i praktiken mer eller mindre påstå sig sälja kombucha. Därför finns det tyvärr flera aktörer på marknaden som säljer kombucha som inte har de hälsofrämjande egenskaper som många vill åt.


Quna Kombucha är framställd på traditionellt vis och innehåller levande bakterier. Så ja, Quna är äkta kombucha och är varken pastöriserad eller mikrofiltrerad.

Kommer det komma nya smaker i framtiden?

Vi jobbar kontinuerligt med att framställa nya goda smakkombinationer. Så det kommer definitivt komma nya smaker i framtiden. Skriv gärna till oss och tipsa om smaker som du är sugen på att testa!

Använder ni ekologiska ingredienser?

För att kunna marknadsföra sin dryck som ekologisk kräver livsmedelsverket i Sverige att man betalar en utomstående inspektör för att se till att man uppfyller alla krav som krävs för att kunna definiera sig som ekologisk.


I dagsläget är de flesta av våra ingredienser ekologiska och vi jobbar aktivt med att köpa in råvaror som är svenska och långsiktigt hållbara. Inom en snar framtiden kommer vi förhoppningsvis även att kunna marknadsföra oss som helt ekologiska, det är iallafall vår målsättning.

Hur lång hållbarhet har drycken?

Eftersom att kombucha har ett PH-värde på runt 3.0 så är den väldigt syrlig och kan egentligen inte bli dålig eftersom att mögel inte trivs i en sån syrlig miljö. När kombuchan åldras kan det hända att den förlorar lite smak eller färg. Därför har vi valt att sätta ett bäst-före-datum 6 månader efter produktionsdagen. Den längden av hållbarhet följer de allmänna rekommendationer på kombucha i glasflaskor. Har din kombucha gått ut så kan du med största sannolikhet dricka den ändå, den kommer inte bli skadlig för din hälsa även om den är gammal.

Hur källsorterar jag flaskorna?

Våra glasflaskor källsorteras som klarglas. Vi betalar en avgift på cirka 16 öre per flaska till Svensk Glasåtervinning för att de ska ta hand om glaset som våra kunder källsorterar. Därför uppmanar vi att ni tänker på var ni slänger flaskorna!


Glöm inte att kapsylerna källsorteras som metall.

Är drycken vegansk, laktos- & glutenfri?

Ja!


Vegetarianer och veganer kan absolut dricka vår dryck.


Den är även laktos- & glutenfri och har en låg sockerhalt.


Vi lägger inte till några konstiga ämnen eller konserveringsmedel heller!

Vad har er kombucha för näringsvärde?

Quna ligger på mellan 12-18 kalorier per 100 ml.


Sockerhalten ligger på 2-3%. En del socker behöver tillsättas för att jäsningsprocessen som skapar de nyttiga ämnena ska komma igång. Men utöver det så minimerar vi användandet av socker och inte heller tillsätter vi några sötningsmedel.


För att se fullständiga näringsvärden och ingredienserna, se produktbilderna:

https://quna.nu/products/quna-kombucha-24-pack

Är det någon bottensats i flaskorna?

Ja, det kan det vara men den är helt ofarlig och går till och med att dricka.


I flaskorna kan en så kallad ”Scoby” bildas, den kan se ut på många olika sätt. Scoby står för Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast.


Det är fibrer som bakterierna har bildat och är ett tecken på att bakterierna trivs och frodas. Det ser vi som ett kvalitetstecken eftersom dessa bakterier anses vara nyttiga för din tarmhälsa. Det är dessa bakterier och fibrer som är exempel på probiotika och prebiotika.

© Shopdra - FAQ