Den perfekta blandningen av sött och salt
Grunden till den nya smaken var att ta fram något helt unikt på kombucha-marknaden, därav blev intresset av oväntade smakkombinationer genast spännande för oss! Att kombinera de söta nyanserna av jordgubbar med de subtila smakerna av tång blev som att förena två olika världar till en enda oemotståndlig smakupplevelse. Jordgubbarnas saftiga och bäriga smak balanseras på ett elegant sätt av tångens naturliga sälta och en aning umami-toner. Resultatet är en kombucha som tar dina smaklökar på en resa från jordens ängar till havets djup!
Tångens hälsosamma fördelar
Sockertången är odlad på västkusten av Nordic Seafarm som vi har haft ett långtgående samarbete med. Inte nog med att den är närproducerad, tången bidrar även med en extra dimension av hälsa till drycken. Tång är rik på mineraler som jod, magnesium och kalcium samt en rad antioxidanter och vitaminer. Denna havsväxt har länge varit populär i många kulturer och anses stödja en sund sköldkörtelfunktion, förbättra hudens hälsa och stärka immunförsvaret.
Dessutom var Marcus på Quna med och skördade tången.
Quna Jordgubb & Tång i din nästa beställning!
Detta nya tillskott är inte bara en smaksensation, utan även en källa till näring och hälsa från havets skattkista. Vi hoppas att ni kommer att tycka att denna nyhet är lika god som vi tycker! Glöm inte att be om Jordgubb & Tång i er nästa beställning. Dessutom är etiketterna helt nydesignade och där har vi tagit inspiration från havet.
Skål för innovation, smak och en resa till de djupaste hörnen av vårt smakuniversum!
Skicka gärna feedback till oss på vad du tycker om denna smaken samt vad för smaker vi ska producera i framtiden.
Kombucha Sangria
Varför nöja sig med vanlig sangria när du kan höja nivån med kombucha?
Ingredienser:
1 flaska vin
300 g färska bär
Kombucha (Tips - Quna Kombucha Hallon & Blåbär)
Gör såhär:
Sangria gör sig bäst som bål, så börja med att ta fram en fin kanna eller skål! Välj ditt favoritvin (rött, vitt eller rosé fungerar utmärkt) och häll i hela flaskan. Häll sedan i de färska bären, förslagsvis hallon, blåbär och jordgubbar. För en mer intensiv bärsmak är det fördelaktigt att hacka upp dem först. Fyll sedan upp kannan med en fruktig kombucha. Vårt tips är Qunas smak av Hallon & Blåbär. Låt smakerna gifta sig i kylen en stund innan servering. Denna bäriga Kombucha-Sangria är perfekt för sommarfester och avkopplande eftermiddagar!
Kombucha Mojito
En klassiker med en hälsosam tvist!
Ingredienser:
8-10 blad av färsk mynta
Saften från en halv lime
1-2 msk socker
Krossad is
4 cl ljus Rom
Kombucha (Tips - Quna Kombucha Fläder & Citron)
Gör såhär:
Börja med att mortla färsk mynta, limejuice och socker i ett glas. Tillsätt krossad is och rom och fyll sedan glaset med din favoritkombucha – välj en smak som kompletterar myntans friskhet och rommens elegans. Vårt tips är att använda Quna Komuchas smak Fläder & Citron. Rör om väl och njut av den bubblande och uppfriskande smaken!
Kombucha Margarita
Ge den ikoniska Margaritan en uppfriskande tvist med hjälp av kombucha!
Ingredienser:
4 cl ljus Tequila
2 Lime
1 tsk Agavesirap
Kombucha (Tips - Quna Kombucha Rabarber & Lime)
Gör såhär:
Börja med att mixa tequila, saften från två lime, agavesirap och is i en shaker. Skaka ordentligt och sila över i ett saltad glas med krossad is. Toppa sedan med kopp kombucha, förslagsvis Qunas smak av Rabarber & Lime. Resultatet är en Kombucha Margarita som är frisk, syrlig och har den perfekta touchen av probiotisk magi!
Ginger Kombucha Mule
Ingefära är kungen av kryddig fräschör, och när den kombineras med kombucha blir resultatet sensationellt! .
Ingredienser:
1 msk färsk ingefära
4 cl Vodka
Limejuice
Is
Kombucha (Tips - Quna Kombucha Äpple & Ingefära
Gör såhär:
Börja med att riva ingefäran och blanda med en skvätt limejuice och vodka i ett glas. Tillsätt is och fyll upp med kombucha, vårt tips är att använda Quna med smak av Äpple & Ingefära. Rör om väl och dekorera med en ingefärs-skiva för extra wow-faktor!
Kombucha Chai Bliss
En drink inspirerad av de varma kryddorna i en chai-latte!
Ingredienser:
1 nypa Kanel
1 nypa Kardemumma
1 nypa Kryddnejlika
1 nypa Vaniljextrakt
4 cl Rom
Kombucha (Tips - Quna Kombucha Chai)
Gör såhär:
Blanda kryddorna, rom och is i en shaker och häll upp i ett glas. Fyll upp med en mustig kombucha, förslagsvis Quna med smak av Chai.
Extra tips till alla ölälskare!
Visste du att man kan göra sin egen Beer Bucha?
Blanda hälften öl och hälften kombucha så får du en uppfriskande touch på din favoritöl! Allt du behöver är en ljus lager och Quna Kombucha. Vi rekommenderar smakerna Hallon & Blåbär eller Äpple & Ingefära.
Testa!
Genom att välja kombucha som bas i dina cocktailskapelser öppnar du dörren till en värld av sofistikerade smaker, överraskande kombinationer och positiva hälsoeffekter. Kombucha ger inte bara dina drinkar ett hälsosamt lyft, utan ger också en subtil och förförisk tvist till de klassiska smakerna vi älskar. Så låt fantasin flöda och skapa magi i ditt glas med dessa bubblande och svalkande skapelser.
Läs hela artikeln på Härryda-Postens hemsida.
Den har även publicerats i Mölndals-Posten.
Februari är en av de mörkaste månaderna på året i Sverige, men det betyder inte att vi måste ge upp vår hälsa. Många längtar till sommaren och vi alla känner säkert en hel del som är hemma och är sjuka. En av anledningarna till varför så många är sjuka är just för att vi spenderar mycket tid inomhus där det är enklare att smitta varandra. Men bara för att alla andra blir sjuka betyder inte att du också måste bli det. Det finns trots allt flera sätt att både boosta sitt immunförsvar och att undvika att bli sjuk.
Här är några enkla tips för att hålla dig frisk och välmående under den här månaden:
Ät en balanserad kost:
En hälsosam kost är viktigt för att hålla dig frisk och stärka ditt immunförsvar. Öka intaget av frukt och grönsaker och undvik onödigt socker och ultraprocessad mat. Variera din kost med mer frukt och grönsaker som är rika på näringsämnen och vitaminer. Dessa hjälper till att stärka immunförsvaret och skydda kroppen mot sjukdomar. Försök att inkludera en mängd olika färger i din kost för att få en bra spridning av näringsämnen.
Få tillräckligt med sömn:
Sömn är en avgörande faktor för vår hälsa och välbefinnande. Människors sömnbehov varierar väldigt mycket från individ till individ. En generell rekommendation är att försöka att få minst 7-8 timmars sömn per natt för att hålla dig frisk och pigg, och få den återhämtning din kropp behöver. Skapa en lugn och avslappnande sömnmiljö genom att hålla sovrummet svalt och mörkt och ha inte din telefon nära sängen.
Rör på dig:
Trots den kalla vädret är det viktigt att röra på sig och hålla kroppen aktiv. Regelbunden motion hjälper till att öka blodcirkulationen, stärka immunförsvaret och förbättra humöret. Försök att röra på dig minst 30 minuter per dag, till exempel genom en promenad, hemmaträning, dans, gym, eller yoga.
Drick tillräckligt:
Då menar vi tyvärr inte alkohol, utan annan typ av dryck. Det är lätt att glömma bort att dricka tillräckligt med vatten under vintermånaderna, men det är viktigt för att hålla kroppen hydrerad och frisk. Vatten hjälper också till att reglera kroppstemperaturen och hålla huden mjuk och smidig. Försök att dricka minst 8-10 glas vatten per dag. Kombucha är såklart också bra att dricka, Quna Kombucha innehåller många näringsämnen och hjälper till att stärka immunförsvaret och hålla din tarmflora i balans.
Jobba hemifrån:
Att jobba hemifrån är inte nånting som alla har möjlighet att göra, och det passar inte alla typer av människor heller. Men upplever du att många är sjuka på jobbet så fråga din chef om du har möjlighet att jobba hemifrån i några dagar för att undvika att bli smittad och sjuk.
Hygien:
Covid-19 har lärt oss mycket om hygien. Se till att regelbundet tvätta händerna med varmt vatten och tvål eller ta handsprit. Följ även statens rekommendationer gällande smittspridning. Och framförallt, träffa inte folk som är sjuka och träffa inte andra om du är sjuk.
Undvik stress:
Stress har negativ påverkan på både vårt fysiska och psykiska välbefinnande, så det är viktigt att hitta sätt att hantera stress på ett hälsosamt sätt. Du kan prova att meditera, göra avslappningsövningar eller kanske ta ett varmt bad? Se till att inte planera in för mycket under dagarna och sätt undan lite avslappningstid.
Följ dessa enkla tips för att hålla dig frisk i februari och njut av en hälsosam vinter!
Vissa hävdar även att gult te hör in på denna lista, men eftersom åsikterna om vad definitionen av gult te är går isär så har vi valt att inte ha med det här.
Varför har vi valt att fermentera Quna Kombucha med grönt te?
Vi vill att vår kombucha ska passa en bred målgrupp (alla borde dricka Quna!). Grönt te är generellt sett mildare i smaken och vi tycker att det är enklare att komponera goda smakkombinationer om tesmaken inte är alltför framträdande. Vi har även experimenterat med olika teer men har landat i att grönt är det som passar vår produkt bäst. Dessutom är det underbart att grönt te är väldigt nyttigt också, men det kan vi ta i ett annat blogginlägg! Ytterligare en faktor som har mindre betydelse för vårt val av te är att den ljusare färgen på grönt te passar utmärkt till vår design av flaska och etikett. Har du orkat läsa så här långt kan vi vara snälla och avslöja en av våra hemligheter bakom den goda smaken i vår kombucha. Vi använder ett ekologiskt storbladigt Sencha te (ej smaksatt). För er som vill brygga med ett grönt te kan vi varmt rekommendera detta!
Det är inte bara vilken typ av te som spelar roll, utan även temperaturen, koncentrationen, och även hur länge teet ligger i vattnet. Om det är ett te med en mild smak (till exempel vitt eller grönt te) kan det rekommenderas att låta teet ligga i länge då det blir en mer fyllig smak då. Vi låter vårt gröna te ligga i tills vattnet svalnar (vi vet ingen annan som gör på detta sätt men det funkar för oss i alla fall!). Detta är dock inte att rekommendera när det gäller svart te för då kan det tillkomma en lite sträv och bitter smak. Tänk även på att örte, rooibos te, och svart te kräver temperaturer på närmare 100 grader. Medan de flesta andra typer av te är lagom att brygga med en temperatur runt 80 grader. Tänk även på att använder man vitt te behövs det nästan dubbelt så stor mängd te jämfört med andra teer! Oavsett tesort rekommenderar vi såklart löste som man lägger i en egen tepåse i polyester, men vid små volymer kan det även gå bra att använda vanliga engångs-tepåsar.
Är du fortfarande osäker på vilket te du ska välja?
En strategi som brukar funka bra i kombuchavärlden är att testa sig fram! Det är klart att det är viktigt att läsa på innan man gör nåt, men ibland är det helt enkelt bara att prova innan man kan dra nån slutsats. På tal om detta, vi provade ett tag ett rött te till vår röda kombucha med smaken hallon/blåbär för vi ville framhäva en knallröd färg. Smaken blev faktiskt god och drycken såg väldigt tilltalande ut. Det visade sig dock efter inte så lång tid att den efterjäste ordentligt efter andra jäsningen. Även när den stod i kylen så bildades det extrema mängder kolsyra. Vi kallade den för sprutkombucha (gissa varför?). Det var ett kul experiment men lärdomen från vår sida är att vi nog ska undvika rött te i fortsättningen.
Varför ska man undvika smaksatt te?
Först och främst behöver kombuchakulturen näringsämnena från det bryggda teet och socker för att kunna fermenteras (bortsett från rätt temperatur och syre osv.). Väljer man ett te som inte kategoriseras som tidigare nämnda “riktiga” teer så riskerar man att inte få alla de näringsämnen som kombuchakulturen frodas i. Många smaksatta teer är mixar av olika ingredienser och olika tesorter, detta är därav inte optimalt för fermenteringen. Utöver detta resonemang så kan det även finnas ämnen i vissa tesorter som kan vara skadligt för kombuchakulturen. Till exempel innehåller chai en kryddmix som i sin tur innehåller små mängder oljor som anses dåliga för fermenteringsprocessen. När vi tillverkar vår julkombucha med chaismak låter vi först vårt vanliga gröna te jäsa extra länge, sen blandar vi det med ofermenterat chaite när flaskorna kapsyleras. På detta sätt påverkar inte chai vår kombuchakultur negativt eftersom fermenteringenprocessen redan är gjord och chaiteet kommer aldrig i kontakt med vår Scoby. Vi nämnde tidigare att vi rekommenderar ekologiska teer och det är helt enkelt för att de är renare och innehåller mindre skadliga ämnen!
Hur summerar vi det här då?
Är det din första kombuchabryggning så välj gärna ett grönt eller svart te. Topprekommendationerna är grönt Sencha te och svart English Breakfast te. Dessa är “rena” teer utan onödiga smaksatser som kan vara dåliga för fermenteringen. Gillar du en dominant tesmak så kör på svart te, föredrar du att den mesta smaken kommer från den övriga smaksättningen så kör ett grönt te. När du har blivit en mästare på grönt och svart te så är det fritt fram att experimentera med andra sorter om du så vill! Tänk även på att temperaturen, bryggningstiden och mängden te också spelar stor roll för smaken. Ett sista tips är att inte byta mellan olika teer för ofta. Det kan ofta ta en, eller några bryggningar, innan din Scoby och kombuchakultur anpassar sig till ett byte av te. Hittar man nåt som funkar så kan det bästa ibland vara att bara köra på det!
Hoppas att du har fått ut nåt värdefullt av denna läsning. Vi uppskattar så klart att du tagit dig tid att kika in vår hemsida och lära dig mer om kombucha. Kontakta oss så kan vi hjälpa dig att bestämma vilket te som hade passat bra för din hemmabryggning. Du kan även få en Scoby och startvätska av oss om du vill börja brygga din egen kombucha.
Referenser:
//Jacob Tengelin (VD)
Läs en gammal artikel om Hakuna Mat:
https://www.nyteknik.se/innovation/svenska-satsningen-fars-pa-maskar-och-syrsor-6544284)
Mer om vår historia finns att se på Youtube:
Quna Kombucha- Följ med en dag i bryggeriet
Alla kommentarer är uppskattade!
//Jacob Tengelin (VD)